Skip navigation

Mushroom Highlands (Minecraft 1.16.2 Datapack)

Mushroom Highlands pack icon

Ik ben vorige week aan een nieuw project begonnen: een Minecraft Datapack maken, dat een hele DIMENSIE aan de game toevoegt. Nou zul je denken: “Maar er zijn toch al heel veel mods die dat doen?”

Ja, dat is waar. Maar ik probeer het in vanilla Minecraft te doen. Dit houd in: alleen commands, command-blocks, en standaard ingebouwde functies. Nou heb ik geluk, want Mojang heeft net de 1.16.2 update uitgebracht, en daarmee ook de mogelijkheid om eigen biomes, structures en meer te maken.

Toen ik begon met dit project wist ik heeeeeeel weinig van Minecraft wordgen (world generation, het genereren van Minecraft werelden) af. Maar gaandeweg leerde ik steeds meer. Ik heb geleerd hoe je custom dimensions maakt, het coördinaten van spelers heel nauwkeurig afleest, en hoe je custom biomes maakt.

Het moeilijke van dit project was, dat er heel weinig documentatie is (omdat de update op het moment van schrijven pas 18 dagen geleden uitgebracht is). Dat betekent dat er geen tutorials zijn die ik kan kijken/lezen om te leren hoe iets moet, en dat er ook (bijna) geen voorbeeld code is. Dat betekent dat ik zelf moest uitvogelen hoe alles werkte.

Het is me uiteindelijk gelukt (waarom zou ik anders deze post schrijven… pardon: typen?)

Maar ik heb nog helemaal niks vertelt over de dimensie zelf!

De dimensie bestaat uit grote vliegende eilanden, met custom biomes. Het is geïnspireerd op de oude mod The Aether en een ander datapack: The Dream Dimension.

De dimensie heet The Mushroom Highlands, en het is echt een end-game avontuur. Dit houd in dat je een elytra nodig hebt om er te komen.

Je moet namelijk naar y270 vliegen om er te komen. Zodra je voorbij y270 vliegt, wordt je geteleporteerd naar The Mushroom Highlands op y-30. Hierdoor lijkt het net alsof The Mushroom Highlands gewoon boven de overworld hangt. Als je weer terug wil naar de overworld, spring je gewoon weer van een eiland af.

Hieronder zie je wat screenshots:

Een screenshot van een nieuwe biome: de Mushroom Plains

Mushroom Plains

Een andere biome: het Mushroom Forest

Mushroom Forest

Een screenshot van een dungeon: Sky Temple

Sky Temple (custom structure)

Nog een screenshot van het Mushroom Forest

Nog een Mushroom Forest

Voor geintereseerde staat de code op GitHub: https://github.com/RobinBoers/MushroomHighlands

- Robin