Skip navigation

PowerToys: FancyZones

PowerToys icon

PowerToys is een open-source set programma’s gemaakt door Microsoft om de ervaring in Windows 10 te verbeteren. Je hebt er dingen als een nieuwe searchbar (Genaamd Run), Resize en Rename tools, een colorpicker, een tool om toetsen op je toetsenbord mee te remappen, en nog wat handige dingetjes.

Ik wilde het vandaag hebben over FancyZones. Dat is een van de tools in PowerToys. Met FancyZones kan je je vensters (verschillende apps) makkelijk ordenen. Je weet waarschijnlijk wel dat je als je een venster tegen de zijkant of bovenkant van je scherm sleept, hij een bepaalde vorm krijgt. Zoiets is het.

Het handige van FancyZones is dat je zelf kan bepalen waar die vensters heen gaan. Je kan zelf layouts maken, of een standaard  layout kiezen, en instellen voor hoeveel vensters je hem wil gebruiken. Als je bijvoorbeeld de layout “Grid” op 2 instelt, krijg je wat je normaal zou krijgen als je een venster tegen de zijkant van je scherm sleept. Maar je kan dus zelf kiezen voor hoeveel vensters je de layout wil gebruiken.

FancyZones instellingen

Je activeert FancyZones door tijdens het slepen van een venster Shift in te drukken. Dan zie je een doorzichtige versie van de layout, en kan je een venster naar een “Zone” slepen, en dan neemt ie automatisch de juiste vorm aan.

FancyZones in actie

Ik vind het een erg handige tool, en ik gebruik het dagelijks. Het is erg handig als je 20 vensters tegelijk open hebt staan, en ze netjes wil ordenen.

Je kan PowerToys hier vinden:

https://github.com/microsoft/PowerToys

- Robin